Asociatia Fluens redeschide 6 camere de reminiscenta in Bucuresti destinate persoanelor varstnice din centrele sociale




Asociatia Fluens, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 si Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti au redeschis 6 camere de reminiscenta destinate terapiei pentru persoane varstnice institutionalizate, cu risc crescut de excluziune sociala. Terapia prin memorie realizata in cadrul camerelor este o metoda noua utilizata in Romania, iar scopul sau este de a  preveni maladii grave ce afecteaza memoria seniorilor, precum dementa sau Alzheimer, dar si de a stimula implicarea sociala a varstnicilor si recastigarea respectului de sine.
Camerele pot fi utilizate de catre psihologii si persoanele varstnice din centrele de stat incepand cu luna iunie. Redeschiderea acestora s-a realizat in cadrul proiectului Porti deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate, finantat prin intermediul Fondului ONG in Romania. 



Terapia prin intermediul reminiscentei are scopul de a incuraja persoanele varstnice sa impartaseasca amintiri personale, sa rememoreze etape importante sau persoane care i-au influentat (de exemplu obtinerea unui loc de munca, casatoria, prieteni din adolescenta, profesori etc.)  sau sa asocieze diferite obiecte cu momente din viata lor.  Procesul terapeutic este construit astfel incat sa includa elemente de istorie, traditii sau cultura, iar in timpul sesiunilor fiecare gest, fotografie, miros sau gust poate fi utilizat pentru a incuraja si stimula povestirile personale. Aceste sesiuni contribuie la prevenirea sau diminuarea efectelor bolilor cu care se pot confrunta persoanele varstnice, dar le stimlueaza si simtul utilitatii si stima de sine, sentimente care persista dupa finalizarea sesiunilor de terapie.

Terapia prin reminscenta este utilizata cu rezultate foarte bune in tratarea si prevenirea maladiilor in tari precum Anglia, Germania sau Spania (The Institute for Research and Innovation in Social Services din Scotia, Dorest Helth Care center din cadrul National Health Service Foundation Trust, The European Reminiscence Network). In Romania primele astfel de centre au fost deschise in 2006, de catre DGASPC sector 1 si au realizat activitati in cadrul acestora pana in 2008. Asociatia Fluens si partenerii sai au amenajat spatiile cu fotografii, tablouri, obiecte care le reamintesc seniorilor de momente din viata personala, facilitand astfel procesul terapeutic.

Primii seniori care vor lua parte la sesiunile de terapie din camerele de reminiscenta provin din Complexul Social de Servicii "Straulesti", Complexul Social de Servicii "Odai", Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Elena", Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Vasile" si Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului Bucuresti care a integrat Centrele de Ingrijire si Asistenta "Sf. Ion" si "Sf. Dimitrie". 

Otilia Geavlete, Vicepresedinte al Asociatiei Fluens- Camerele de reminiscenta pe care le-am redeschis sunt primele de acest fel din tara noastra si sunt parte a unui proces terapeutic care poate avea efecte foarte puternice asupra imbunatatirii calitatii vieti a seniorilor, dar mai ales sunt de un real sprijin in lupta cu boli precum dementa sau depresia. Chiar si o fotografie sau o haina de demult pot readuce la viata amintiri din perioada tineritii, iar acest lucru ii ajuta deopotriva pe terapeuti, dar si pe membrii familiei, sa interactioneze si sa discute cu persoanele varstnice intr-un mod pozitiv si sa invete reciproc. De pilda, in cadrul unui eveniment Porti deschise, unul dintre seniorii participanti si-a adus aminte de numele invatatoarei din clasele primare, un nume pe care il uitase de multa vreme, insa cu ajutorul procesului terapeutic acesta informatie a venit spontan si a fost un prilej de rememorare a unei perioade foarte frumoase din viata acestuia.

Redeschiderea camerelor de reminiscenta a avut loc in cadrul proiectului Porti Deschise – acces la servicii innovative pentru persoanele varstnice insitutionalizate, care se deruleaza pe o perioada de 12 luni (15 aprilie 2015 -14 aprilie 2016), fiind un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Bugetul total al proiectului este de 82,942Euro, din care 70,394 Euro reprezinta finantare nerambursabila.

Despre Asociatia Fluens
Asociatia Fluens deruleaza, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin in sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonati, batrani singuri, tineri aflati la inceput de drum, persoane bolnave si familii care provin din medii defavorizate.. Asociatia dezvolta o serie de proiecte in parteneriat cu directiile de protectie a copilului, caminele de varstnici, organizatii publice si private.
Activitatea organizatiei poate fi urmarita online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/damdirectiebinelui

Despre Porti Deschise- acces la servicii innovative pentru persoanele varstnice insitutionalizate
Asociatia Fluens, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si Norway Moreno Institute deruleaza in perioada aprilie 2015 –aprilie 2016 proiectul Porti deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate. Organizatiile isi propun sa vina in sprijinul a 200 de varstnici institutionalizati, cu risc crescut de excluziune sociala prin oferirea de servicii inovatoare si asistenta completara celei pe care o primesc: psihoterapie, dobandire de abilitati in domeniul tehnologiei, activitati de socializare, acces la servicii medicale. Principalul obiectiv al proiectului este sa se reamenajeze camerele de reminiscente din cadrul celor 6 centre ale DGASPC Sector 1 si DGASMB, o metoda terapeutica noua in Romania. 50 de persoane care lucreaza in acest domeniu vor beneficia de ateliere vizand dezvoltarea abilitatilor de comunicare cu persoana varstnica si de grupuri de suport psihologic.